Védőoltások

Oltásokról - mit, mikor, hogy, miért?

Életkorhoz kötött kötelező védőoltások

Beadása a gyermek háziorvosával egyeztetett időpontban az orvosi rendelőben történik:

0-6 hetes korig: BCG védőoltás (Bacillus Calmette-Guérin), mely oltás a tuberculosis (gümőkór) megelőzését szolgálja. A BCG oltást a gyermekek a legtöbb esetben már az újszülött osztályon, a kórházban megkapják. Az oltás helyi reakciója nyomán 2-4 hét múlva 10 mm-t általában nem meghaladó átmérőjű, vörös-kékesvörös csomó képződik az injekció helyén. A csomó közepe gyakran beolvad és kiürül, majd pörkösödik és általában kis fehér heggel gyógyul. Azon csecsemőknél, akiknél a BCG oltás helyén beszűrődés, vagy heg nem látható újraoltás nem szükséges.

- 2, 3, 4, 18 hónapos korban: DPT+IPV+HIB védőoltás, mely 5 súlyos betegség (torokgyík - diphteria; merevgörcs - tetanus; szamárköhögés - pertussis; járványos gyermekbénulás - poliomyelitis acuta vagy más néven: Heine-Medin-kór; Haemophylus influenzae okozta gennyes bakteriális agyhártyagyulladás) ellen indít el a szervezetben ellenanyagképződést, ami védelmet nyújt ezen megbetegedésekkel szemben. Környezetünkben ezek a kórokozók megtalálhatóak, de megbetegedést csak az oltatlanok, illetve a hiányosan oltottak körében okozhatnak. Az oltás helyén fellépő esetleg bőrpír beavatkozás nélkül megszűnik. Jelentkezhet láz, hányás, hasmenés, nyugtalanság, aluszékonyság is, de ezen reakciók igen ritkák.

- 2, 4 hónapos életkorban, valamint betöltött 1 éves kor után: Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus) elleni védőoltás (Prevenar13 nevű vakcina). A pneumococcus baktérium tüdőgyulladást, középfülgyulladást, agyhártyagyulladást, valamint szepszist okozhat. A betegség csecsemőknél és kisgyermekeknél súlyos lefolyású, halálos kimenetelű is lehet. A gyógyulást követően maradandó károsodások, testi, szellemi fogyatékosság is visszamaradhat.

- 15 hónaposan: MMR védőoltás, mely a vírusok okozta, cseppfertőzéssel terjedő fertőző gyermekbetegségek közül a kanyaró (morbilli)járványos fültőmirigy gyulladás (mumps)rózsahimlő (rubeola) megbetegedések megelőzését szolgálja. Az oltóanyag élő, gyengített vírusokat tartalmaz. A természetes fertőzéshez hasonló módon hat a szervezet védekező rendszerére. Oltási reakcióként az oltás utáni 5-12. napon ún. oltási betegség léphet fel lázzal, kiütéssel, esetleg nyálmirigy duzzanattal. A tünetek enyhék és 1-2 napnál tovább általában nem tartanak tovább.

- 13 és 16 hónaposan: Bárányhimlő elleni védőoltásban kell részesíteni minden 2018.07.31. után született gyermeket. Az oltás 9 hónapos kortól adható. A megfelelő védettség eléréséhez két oltás szükséges, melyeket 2-3 hónap eltéréssel kell beadni. A bárányhimlő jellegzetes, hólyagos kiütéssel járó, lázas megbetegedés. Korántsem ártalmatlan, mivel minden 10. fertőzöttet súlyos szövődményekkel is kezelni kell. Az emberek 80-85 %-a még gyermekkorban átesik a fertőzésen. Oltással a serdülőkortól súlyosabb lefolyású betegség kialakulása kivédhető, valamint csökkenthető a felnőttkori övsömör létrejötte és súlyossága.

- 6 éves korban: DPT+IPV védőoltás mely 4 súlyos betegség (torokgyík - diphteria, merevgörcs - tetanus, szamárköhögés - pertussis, járványos gyermekbénulás - poliomyelitis acuta) megelőzését szolgálja. Az oltás helyén fellépő bőrpír, duzzanat bevatkozás nélkül megszűnik. Ritkán jelentkezhet láz, hányás, hasmenés, nyugtalanság, aluszékonyság is.

Amennyiben súlyos oltási reakciót észlelsz (magas láz, nagyfokú aluszékonyság stb.), azonnal jelentkezz orvosodnál! A lázas állapot gondos megfigyelést és folyamatos lázcsillapítást igényel.

Amennyiben gyermeked kötelező védőoltása megalapozott orvosi indok nélkül -többszöri értesítés ellenére - elmarad, akkor a Budapest Főváros Kormányhivatala X., XVII. Kerületi Népegészségügyi Intézete a védőoltás beadását határozattal rendeli el.

Leggyakoribb ajánlott védőoltások:

-Rota vírus elleni védőoltás 6-24 hetes kor között. A rotavírus a csecsemők és kisdedek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek a leggyakoribb okozója világszerte. Az óvodáskor végére gyakorlatilag minden kisgyermek legalább egy alkalommal megfertőződik. A rotavírus okozta betegség annál súlyosabb, minél fiatalabb életkorban történik a fertőzés.

  • Általában 6 hónapos kor előtt ajánlott a beadása, mely kétféle vakcinával történhet; Rotateq (min 1 hó időközzel, 3 db, szájon át adható oltás) vagy Rotarix (min 1 hó időközzel, 2 db, szájon át adható oltás). Ezeknek ára megközelítőleg ugyanannyi, kb 40.000 Ft összesen.
  • A XIII. kerületben az önkormányzat támogatja az oltóanyag beszerzését, ha a gyermek valamely szülője rendelkezik állandó bejelentett lakcímmel. A támogatás mértéke 70%. A házi gyermekorvostól kapott receptet gyógyszertárban kell "beáraztatni", vagy a teljes összegre megvenni és a bejelentett lakóhellyel rendelkező szülő nevére számlát kérni. További információ és a kitöltendő adatlap letölthető innen:https://www.budapest13.hu/palyazat/telepulesi-tamogatas-palyazat-vedooltas-koltsegeinek-tamogasara/

-Neisseria meningitidis (meningococcus) elleni védőoltás: A meningococcus baktérium agyhártyagyulladást és szepszist okoz. A megbetegedések kb. egynegyedében az agyhártyagyulladás és a szepszis együtt jelentkezik. Az agyhártyagyulladás többnyire igen gyorsan, órák, esetenként 1-2 nap alatt kialakuló, súlyos, azonnali orvosi ellátást igénylő állapot. A meningoccus halálozási aránya hazánkban 13-17 % körül van. A halálesetek a csecsemők és az idős betegek között a leggyakoribbak.

  • A Neisseria meningitidis A, B, és C, Y, W típusa ellen létezik ma már oltás. Magyarországon a B és C szerocsoport dominál a 0-2 éves korban. Az oltóorvossal egyeztetni kell, hogy melyik szerotípus elleni oltást javasolja és melyik életkorban. Általánosságban a következő az oltási rend:
  • C típusú agyhártyagyulladás ellen: NeisVac-C oltóanyagot használunk, mely most már doboz áron ~300 Ft/doboz. 6 hónapos kor előtt elkezdett oltás: 3 és 5-6 hónapos kor körül, majd emlékeztető oltás második életévben. 6 hónapos kor után elkezdett sorozatnál csak 2 db szükséges.
  • B tipusú agyhártyagyulladás ellen: Bexsero oltóanyag, melynek ára az időszakos hiány miatt folyamatosan változik és alkalmanként nehezen beszerezhető, ~30-35.000 Ft/doboz. 3-5 hónapos kor között elkezdett sorozat: 2 db alapoltás (egy hónapos időközökkel) + 1 db emlékeztető a második életévben. 6 hónapos kor után 2 db alapoltás (2 hónapos időközzel) és 1 db emlékeztető szükséges. 2 éves kor felett 2 darab oltás szükséges.

A pontosabb információk érdekében beszéld meg a házi gyermekorvossal!

-Bárányhimlő (Varicella zooster) elleni védőoltás: kötelező védőoltásban kell részesíteni minden 2018.07.31. után született gyermeket 13 illetve 16 hónapos korában. Az oltás 9 hónapos kortól adható. A megfelelő védettség eléréséhez két oltás szükséges, melyeket 2-3 hónap eltéréssel kell beadni. A bárányhimlő jellegzetes, hólyagos kiütéssel járó, lázas megbetegedés. Korántsem ártalmatlan, mivel minden 10. fertőzöttet súlyos szövődményekkel is kezelni kell. Az emberek 80-85 %-a még gyermekkorban átesik a fertőzésen. Oltással a serdülőkortól súlyosabb lefolyású betegség kialakulása kivédhető, valamint csökkenthető a felnőttkori övsömör létrejötte és súlyossága.

-Fertőző májgyulladás (Hepatitis A vírus) elleni védőoltás: 12 hónapos kortól adható. Egyetlen oltás 3-5 évre ad védettséget, a tartós immunitás eléréséhez a második oltást az első után 6-24 hónappal be kell adni. A hepatitis A vírus a fertőzött ember székletével kerül a környezetbe, ahol nagyon sokáig életképes. Cseppfertőzéssel terjed. A betegség elesettséggel, bágyadtsággal, hasi fájdalmakkal, egy részében sárgasággal jár. A tünetmentes beteg is fertőzhet.

-Fertőző májgyulladás (Hepatitis B vírus) elleni védőoltás: az alapimmunizálás 3 oltásból áll. Az első védőoltást követően egy hónapos intervallummal kell adni a másodikat, majd az első oltáshoz képest 6-12 hónappal a harmadikat. (11 éves korban Magyarországon kötelező védőoltás). A hepatitis B a világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége. A kórokozó az apró, akár szabad szemmel nem is látható nyálkahártya-sérüléseken keresztül kerül a véráramba. A krónikus májgyulladás talaján gyakorta alakul ki a későbbiekben májzsugor.

-Fertőző májgyulladás (Hepatitis A+B vírus) elleni védőoltás: Mindkét (A és B) hepatitis (májgyulladás) betegségtől megvéd. Az oltásokat 0-1-6 hónap időbeosztással kell beadni.

-Kullancs-csípés által terjesztett agyhártyagyulladás(kullancsenkefalitis, Tick-Borne Encephalitis) elleni védőoltás: 1 éves kor felett, 2 oltás 1 hónap eltéréssel, majd a második oltás után 5-12 hónappal szükséges még egy. Az oltást 3-5 évente ismételni szükséges. A kullancsenkefalitisz vírus nagyon súlyos agyvelő-, gerincvelő- és agyhártyagyulladást okozhat. Ezek gyakran fejfájással és magas lázzal kezdődhetnek. Egyes betegekben a legsúlyosabb formában ezek a tünetek tudatvesztéshez, kómához, végül halálhoz vezethetnek. A vírust a kullancsok hordozzák, az ember a kullancscsípés útján fertőződik meg.

-Influenza elleni védőoltás: 1 éves kortól. A megfelelő immunitás elérése érdekében az oltást évente ismételni kell. Az influenza az egyik legjelentősebb légúti vírusfertőzés, mely cseppfertőzéssel terjed és a légutak hámját károsítja. Tünetei: hirtelen magas láz, fejfájás, húzó izomfájdalom, elesettség.

További információért keresd házi gyermekorvosodat!